Haaruitval tijdens een zwangerschap komt regelmatig voor. Voor de aanstaande moeders kan dit een flinke extra zorg zijn. Gelukkig overkomt het niet iedereen en is het meestal tijdelijk. Wel zijn er een aantal dingen waar je echt op moet letten.

Haaruitval tijdens de zwangerschap

Tijdens de zwangerschap kan haaruitval een aanwijzing zijn van onbalans in de hormonenhuishouding. Of een teken van gebrek aan goede voedingsstoffen. Raadpleeg je huisarts die waar nodig veranderingen in je dieet kan aanraden. Als het haarverlies het gevolg is van een onbalans in de hormoonspiegel kan je huisarts je doorsturen naar een Endocrinoloog (hormonendokter) te raadplegen.

Dit kun je zelf doen

Haarverlies tijdens je zwangerschap is meestal kortstondig, maar moet zeker niet onderschat worden. Naast een bezoek aan je huisarts zijn er een paar dingen die je zelf kunt doen om een natuurlijke en gezonde haargroei te bevorderen.

  • Eet veel fruit
  • Drink voldoende water
  • Bespreek met je huisarts de mogelijkheid van een schildklierprobleem (je weet maar nooit)
  • Bespreek jouw haarverlies eventueel met een specialist (Huidarts / Endocrinoloog)
  • Doe je huiswerk om genoeg voorlichting te verkrijgen (boeken / internet)

Haaruitval na de geboorte

Haaruitval na de geboorte komt veel vaker voor. Dit is bijna altijd het gevolg van een hormoon onbalans.

Is haaruitval na de bevalling normaal?

Haarverlies na de bevalling komt vaker voor dan haarverlies tijdens de zwangerschap. Dit komt bijna altijd door deze 2 oorzaken: hormonen en stress.

Hormoongerelateerde haaruitval

Tijdens de zwangerschap gaan de hormoonniveaus aanzienlijk wijzigen. Het meeste komt een plotselinge stijging van het hormoon oestrogeen voor. Na de bevalling daalt de hormoonspiegel van oestrogeen drastisch waardoor haarverlies kan ontstaan.

Stressgelelateerde haaruitval

Soms wordt de haaruitval veroorzaakt door stress. Dat uit zich in "Telogeen Effluvium". Dit komt door het niet goed werken van de haargroeicyclus (groei-rust-uitval-groei) die kunnen ontstaan na een periode van hevige stress. Het beste wat daarbij helpt is Yoga-meditatie-lezen en geconcentreerde ademhaling. Kortom, relax mum.

Haaruitval verbergen

Wil je je haaruitval tijdens de zwangerschap verbergen? Dan kun je een haarmascara gebruiken. Bijvoorbeeld Toppik of Toppik Hair Thickener. Deze producten kun je veilig gebruiken tijdens je zwangerschap.

Hans J. DiksAuteur:

Hans J. Diks
g+