George Cotsarelis

Er is een nieuwe doorbraak in het onderzoek naar de oorzaken van haaruitval. Het betreft de proteïne Prostaglandine D2 (PGD2) die de haargroei vertraagt. Dit onderzoek is gedaan door Dr. George Cotsarelis en zijn mensen van de universiteit van Pennsylvania, Verenigde Staten.

Proteïne in de kale huid

Door het met elkaar matchen van huidmonsters (biopsies van kale huid en van de behaarde huid) ontdekten de onderzoekers dat in de kale huid de hoeveelheid proteïne “Prostaglandine D2 (PGD2) bijna 3 maal zo groot was als in het huidmonster van de behaarde huid.

Verdere studie

Toen het proteïne eenmaal herkend was, deed men nog meer proeven op onder andere muizen en met haarzakjes die in het laboratorium waren gekweekt. Tijdens deze testen bleek dat PGD2 de haargroei daarwerkelijk vertraagde. 

Prostaglandine D2 vertraagt de haargroei

“We wisten tot dan toe niet dat PGD2 iets te maken had met haargroei”, vertelt Dr. Cotsarelis. “Wel wisten we dat andere proteïnen haargroei konden bevorderen, zoals is vastgesteld met Latisse”. In Latisse zit het prostaglandine F2alpha dat wimperhaar langer kan laten worden.

Bij toeval ontdekt

Zoals zo vaak gebeurt werd ook dit bij toeval gevonden bij personen die oogdruppels tegen glaucoom gebruikten waar deze prostaglandine in zat. De gebruikers bemerkten dat hun wimpers langer werden. PGD2 werkt dus tegenovergesteld als de F2alpha in Latisse. De één verminderd de haargroei en de ander bevordert de haargroei.

Hoe zit het dan met het DHT? 

Tot nu toe werd gedacht dat haaruitval werd veroorzaakt door een overgevoeligheid voor DHT en als je dat kan verminderen, je haarverlies kunt voorkomen. Waar bijvoorbeeld ook Revivogen gebruik van maakt. Dit helpt ook in veel gevallen. Als toevoeging hierop heeft Dr. Cotsarelis nu deze afwijkende complicerende factor, zijnde PGD2, erbij gevonden.

Op het juiste spoor

Een bewijs dat de onderzoekers op het juiste spoor zijn is Minoxidil. Minoxidil activeert een giststof dat, ja u raadt het al, prostaglandine aanmaakt.

Stamcellen, DHT, F2alpha, Acell, PRP Verwarrend vind je niet?

Het lijkt wel of het aantal nieuwe vindingen per jaar groter wordt. Dat heeft ook te maken met het feit dat haaruitval de laatste jaren serieuzer wordt bekeken. Laten we hopen dat je in de toekomst niet meer van je behandelend arts hoeft te horen: “Daar moet u maar mee leren leven”.

Praktijk toepassing

Regelmatig  zijn er nieuwe vindingen die de hoop op een finale oplossing tegen haaruitval verhogen. Maar dan komt meestal de mededeling dat toepassing in de praktijk nog wel even op zich laat wachten. In dit geval zegt Dr. Cotsarelis: “Door de vinding van deze receptor is er een goede kans dat toepassing in de praktijk niet ver weg meer is". En dat is goed nieuws voor iedereen die nu hinder ondervindt van haaruitval.

Hans J. DiksAuteur:

Hans J. Diks
g+