fabeltjes over haaruitval

Je hoort veel fabeltjes over de oorzaken haaruitval. En sommige fabeltjes blijken verdacht dicht bij de waarheid te liggen. Terwijl andere weer complete onzin zijn. We hebben 7 hardnekkige fabeltjes over haaruitval voor je verzameld.

1. Een hoofddeksel vermindert de haargroei

Toen de militaire dienstplicht nog verplicht was gaven veel jongens de schuld van hun haaruitval aan het militaire hoofddeksel, de baret of de helm.

Dit is een fabeltje

Dat was niet waar maar die jongens waren meestal in hun pubertijd. En dat is nu precies de leeftijd waarop de hormonen een grotere rol gaan spelen en zoals we nu weten zijn hormonen de boosdoener bij de meeste vormen van haaruitval.

2. Een strakke paardenstaart veroorzaak haaruitval bij vrouwen

Strakke haardrachten, zoals een paardenstaart, extensions of braiths kunnen wel haarverlies veroorzaken.

Dit is geen fabeltje

Als de haren gedurende langere tijd te strak naar achteren worden getrokken, kan dit tractie alopecia veroorzaken. Dit is verminderde haargroei, die je meestal terugziet bij de slapen.

3. Teveel je haar wassen.

Als je na het wassen van je haar in het doucheputje kijkt en je ziet die haren liggen, denk je misschien: “Laat ik mijn haar maar wat minder vaak wassen, want ik verlies er veel haren door”.

Dit is een fabeltje

Elke dag verlies je gemiddeld ongeveer honderd haren. Dat is normaal en geen reden tot ongerustheid. Veel van die haren verlies je zonder het te merken. En met het wassen spoel je die haren er ook daadwerkelijk uit. Vandaar dat ze in het doucheputje pas echt opvallen. Stel je wast je haar minder vaak, bijvoorbeeld na vijf dagen, dan worden er dus achtergebleven losse haren van vijf dagen uitgespoeld. In wezen een normale haaruitval, maar jij schrikt je rot.

4. Sporten versnelt het haarverlies

Lichaamsoefeningen kunnen haarverlies veroorzaken.

Dit is een fabeltje

Als dat waar is zouden de sportscholen leeg staan. Het is juist het tegengestelde. Fitness zorgt voor een gezonde haarbos. 

5. De wijze waarop je slaapt

Er zijn mensen die denken dat de positie waarin je slaapt kaalhoofdigheid teweeg kan brengen.

Dit is een fabeltje

Hoewel bij een baby vaak opvalt dat het achterhoofd een kale plek laat zien omdat hij alleen maar op zijn achterhoofd ligt, is dit bij volwassenen niet waar. Hoe je ook slaapt, de haargroei wordt er niet minder van.

6. Het aantal haren op het hoofd kan worden vermeerderd

Haargroeimiddel en haargroeipillen doen vermoeden dat ze jouw haar opnieuw laten groeien.

Dit is een fabeltje

Vergeet het maar. Haargroeimiddelen kunnen je haar dikker en gezonder maken, maar het creert geen nieuwe haren. Zelfs met een haarimplantatie kun je je haren niet vermeerderen. Bij een haarimplantatie worden de haren immers anders en eerlijker verdeeld. Er komen geen haren bij. Sterker nog: Het aantal haren na een haarimplantatie is zelfs minder, want er is altijd 5 tot 10% van de transplantaten die niet pakken.

7. Roken maakt kaal

Mensen die roken worden eerder kaal.

Dit is geen fabeltje

Nicotine zorgt ervoor dat de bloedstoevoer naar de aderen wordt beperkt en het zuurstofgehalte in het bloed daalt. Samen kan dit kaalheid veroorzaken.

Hans J. DiksAuteur:

Hans J. Diks 
g+