• Gratis bezorging vanaf €40
  • Voor 16.00 besteld (ma - vr), morgen in huis
  • Niet-goed-geld-terug-garantie

Meer haaruitval bij jonge vrouwen

op May 31, 2013

Haaruitval bij jongere vrouw

Maar liefst 1 op de 4 vrouwen heeft last van erfelijke haaruitvzal. En volgens Amerikaans onderzoek hebben alleen al in de VS meer dan 30 miljoen vrouwen last van haaruitval. Die cijfers zullen weinig verschillen met die van Europa. Vrouwen zijn verrast door de plotselinge haaruitval, want dat is toch iets voor mannen. Ze ontwikkelen een schaamtegevoel en worden soms zelfs depressief.

Haaruitval geaccepteerd?

Hoewel haaruitval bij mannen en de mogelijke oplossingen daarvoor allang zijn aanvaard is er pas sinds korte tijd hetzelfde begrip in de voor dames. Dit is eigenlijk raar, want juist het haar speelt een fundamentele rol in de gemoedstoestand of de uitdrukking in de persoonlijkheid van iemand. Haar kan van een normale gebeurtenis iets aparts maken of een favoriete outfit benadrukken.

Haaruitval bij vrouwen

Wanneer vrouwen hun haar beginnen te verliezen kunnen de resultaten desastreus zijn. Vrouwelijk haarverlies verloopt niet op dezelfde manier als bij de man. Je ziet dus niet hetzelfde "mannelijke kaalheidpatroon" dat, zoals bekend, begint met dunner wordend haar op de kruin en terugtrekkend haar op de slapen. Bij vrouwen is het meer dunnend haar alom (diffuus) en wordt daarom pas na jaren opgemerkt.

Hoe kun je merken dat je haar uitvalt? 

Afhankelijk van hoe je je haar wast vallen er normaal gesproken tot zo'n 100 haren per dag uit. Dat behoort tot het normale haarverlies en geeft geen aanleiding tot zorg. Je haren worden gewoon vervangen door nieuwe en je coupe blijft volledig in balans. Haaruitval wordt serieus als er meer haren uitvallen dan er teruggroeien. Dit merk je vaak pas na langere tijd, als je haar echt dunner begint te worden.

4 belangrijke oorzaken van haaruitval bij jonge vrouwen

Oorzaak 1: Alopecia Androgenetica

Alopecia Androgenetica is erfelijke haaruitval. Dit is genetisch bepaalde haaruitval. Het is de meest voorkomende soort haaruitval bij vrouwen. Het wordt androgenetisch genoemd omdat vrouwen de genen voor haaruitval erven net als mannen. Dit wordt veroorzaakt door het samenkomen van androgenen, wat een mannelijk hormoon is, en de genen die we van beide kanten van de familie erven.

Erfelijke haaruitval treft verrassend genoeg een groot percentage vrouwen, vaak al op 20 of 30 jarige leeftijd. Soms wordt dit verergerd of uitgelokt door veranderingen in de delicate balans van mannelijke hormonen die gestoord worden door de stadia van de pre-menopauze. Wanneer dit gebeurt, kunnen vrouwen last krijgen van haar dat dunner wordt. Dit kun je het best waarnemen op de scheidende delen van het haar. Dat deel ziet er dan niet meer zo vol uit als voorheen. Hoe het komt dat erfelijke haaruitval bij vrouwen nu meer voorkomt dan vroeger is nog niet goed vastgesteld. Maar deze factoren spelen hierbij waarschijnlijk een rol:

  • Vrouwen zijn in de jaren 60 de anti-conceptie pil gaan gebruiken (hormonen)
  • Vrouwen hebben door hun baan meer stress
  • Wat zat er (vroeger?) in ons eten? (hormonen)
  • Heeft de milieuvervuiling er misschien iets mee te maken?

Oorzaak 2: Telogeen Effluvium

De meeste mensen noemen dit gewoon Effluvium, wat ook uitvloeiing betekent. Het duidt op het natuurlijke proces van haarverlies. Dit zijn de kleine haartjes die u bemerkt als je het haar kamt, borstelt of wast. Die haren maken deel uit van de normale levenscyclus van uw haargroei. Het hoofdhaar groeit 3 of 4 jaar , dan gaat het in rust gedurende 3 of 4 maanden en valt dan uit om plaats te maken voor hernieuwde haargroei die hun plaats inneemt. Dit proces kan verstoord worden door postnatale stress, zwangerschap, bloedarmoede, bloedverlies van de menstruele cyclus of medicijnen.

Oorzaak 3: Alopecia Areata

Alopecia Areata is een auto-immuun gerelateerde ziekte die erfelijk is bepaald. Het is vaak bemerkbaar door cirkelachtige plekken. Het kan ook effect hebben op andere plaatsen van het lichaam zoals de benen, wenkbrauwen, wimpers enz. Typisch hierbij is dat het haar daar zonder behandeling ook weer natuurlijk kan gaan groeien.

Oorzaak 4: Pseudo of follikel degeneratie

Pseudo of follikel degeneratie komt meer voor bij vrouwen met afrohaar die vaak het haar laten permanenten, ontkrullen en andere cosmetische behandelingen laten uitvoeren. Na jarenlang gebruik van verf en scherpe chemicaliën op de hoofdhuid kan dit een negatief effect hebben op de haarfollikels diep in de hoofdhuid. Het kan littekens geven en zelfs de haarfollikel losser maken.

Hans J. DiksAuteur:

Hans J. Diks
g+

LAAT EEN BERICHT ACHTER

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd


TERUG NAAR BOVEN