• Gratis bezorging vanaf €40
  • Voor 16.00 besteld (ma - vr), morgen in huis
  • Niet-goed-geld-terug-garantie

Het is normaal om meer haar te verliezen wanneer je begint met Minoxidil

op December 10, 2021

 

Het begin van een behandelingsschema voor haarverlies kan aanvoelen als jouw moment. Nadat je je haar alleen maar hebt zien uitvallen, neem je eindelijk het heft in handen en maak je er een einde aan. Veel mannen wenden zich tot Minoxidil, een actuele oplossing waarvan is bewezen dat het haaruitval stopt en bij sommige mannen zelfs haar terug groeit.

Het probleem met Minoxidil? Het is geen directe instant oplossing. Meeste mannen zien weinig tot geen resultaat in de eerste 3/4 maanden van de behandelingen. Sommige mannen zien zelfs dat hun haar in de eerste paar maanden van hun behandeling zelfs extra uitvalt. Deze toename van haarverlies wordt Minoxidil shedding genoemd, en het is een beruchte term onder mannen die met Minoxidil beginnen.

Het goede nieuws? Dat is volkomen normaal. Het is een belangrijke indicator dat je onderweg bent naar het groeien van nieuw en gezonder haar. Op het eerste gezicht is dit misschien niet zo logisch, maar lees snel door om te begrijpen hoe dit allemaal werkt.

 

Wat is de oorzaak van Minoxidil shedding?

Het korte antwoord is dat wanneer je Minoxidil gebruikt, de behandeling het proces versnelt waarin je dunner wordende haar uitvalt. Waarom? Zodat het plaats kan maken voor nieuw en gezonder haar. Al de toename in haarverlies is gewoon je “slechte” haren die plaats maken voor je “goede” haren.

 

Wat zijn de 4 fases van het groeien van nieuwe haar?

Om beter te begrijpen waarom je haar uitvalt wanneer je begint met een minoxidil behandeling, is het belangrijk om de 4 fases van haargroei te onderzoeken. En om dit uit te leggen, moeten we bij het einde van het proces beginnen.

Haar valt uit in de 4de fase, de exogene fase. Dit is de laatste fase van het van het haargroei proces waarin nieuw haar begint te groeien en het de stervende haarzakjes omhoogduwt. Gek, toch? OKE, maar wat gebeurt er voordat dat gebeurt? Zoals vermeld, zijn er 4 fases van haargroei:

 

  • Anagene fase: De groeifase is wanneer je haren consistent blijven groeien. Dit duurt meestal ergens tussen de 2 en de 6 jaar.
  • Catagene fase: Dit is de overgangsfase waarin je haar een signaal krijgt om te stoppen met groeien en het zich begint te af te scheiden van de bloed toevoer. Hoe vreemd dit ook klinkt, wat nog vreemder is dat deze fase tot een paar weken kan duren.
  • Telogene fase: op dit punt wacht uw stervende haar op nieuw haar om het de duw te geven die het nodig heeft om uit het hoofd te vallen. Dit kan tot 3 maanden duren.
  • Exogene fase: De exogene fase is wanneer je oude haar uitvalt en nieuwe haar groeit. En helaas versnelt minoxidil deze fase wanneer je het begint te gebruiken.

  • Laten we terugspoelen naar wat we eerder hebben besproken. Minoxidil versnelt de latere fases van de haar groei zodat uw haar sneller weer in de anagene fase kan komen. Dus het 'nadeel' van minoxidil is dat je een tijdje wat haar gaat verliezen. Aan de andere kant is dit een verwacht onderdeel van het proces. Dus hoe vervelend dit misschien ook klinkt, het is het geduld waard dat nodig is om vol te houden en de behandeling het werk te laten doen.

     


    Hoelang duurt minoxidil shedding?

    Na alles wat we hebben besproken tot nu toe vraag je je waarschijnlijk af of minoxidil de moeite wel waard is. Het goede nieuws is dat Minoxidil shedding  stopt. Het gebeurt meestal alleen aan het begin van uw behandeling.
    Om specifieker te zijn, uit onderzoek blijkt dat over het algemeen het 2 tot 8 weken na het beginnen met de behandeling begint.

    Daarna zou de shedding moeten verdwijnen. Ga door met het aanbrengen van minoxidil zoals aangegeven (tweemaal per dag) en blijf geduldig. De meeste mannen beginnen na 3 tot 4 maanden resultaten te zien, en sommige mannen hebben tot een jaar nodig om het echte effect van de behandeling te zien. 

     

    Zijn er nog andere minoxidil-bijwerkingen waarvan u op de hoogte moet zijn?

    Net als alle andere geneesmiddelen is minoxidil over het algemeen veilig om te gebruiken. Het is echter bekend dat het zeldzame maar ernstige bijwerking veroorzaakt. Als u een van de volgende symptomen ervaart na het gebruik van minoxidil, neem dan onmiddellijk contact op met uw arts of huisarts:

     

    • Pijn aan de borstkas of hartkloppingen.
    • Duizeligheid of flauwvallen
    • Huiduitslag, blaren of jeuk
    • Plotselinge gewichtstoename
    • Zwelling van de handen of voeten

    Daarnaast ervaren sommige mannen roodheid en irritatie wanneer ze de behandeling toepassen. Dit komt vaak door een reactie op propyleenglycol, een actief ingrediënt in de oplossing. Maar soms ligt het ook aan de sterkte van de oplossing (5% versus 2%). 

    Het lijkt niet eerlijk om meer haar te verliezen als je begint met een regime om haaruitval te stoppen. Je hebt je tijd, geld en geduld erin geïnvesteerd en het laatste dat je waarschijnlijk wilt, is meer strengen haar dan normaal op de badkamervloer zien. Maar zoals we hebben besproken, is dit een heel natuurlijk en verwacht onderdeel van het proces. En hoewel uw kortetermijnwinsten misschien teleurstellend zijn, kan uw doorzettingsvermogen op de lange termijn vruchten afwerpen.

     

    De informatie in dit artikel is geen vervanging voor professioneel medisch advies, diagnose of behandeling. Als u vragen of opmerkingen heeft, neem dan contact op met uw arts.

    LAAT EEN BERICHT ACHTER

    Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd


    TERUG NAAR BOVEN