haargroei realistische resultaten

Haaruitval is altijd een top cosmetische zorg voor mannen en vrouwen van alle leeftijden. Eigenlijk pas de laatste jaren zijn bewezen medische opties beschikbaar voor iedereen. Ook chirurgische technieken zijn verder verfijnd, zodat zij tot opmerkelijke resultaten te komen.

Deze ontwikkelingen geven echte hoop aan iedereen die bezorgd is over haaruitval. Het is natuurlijk wel belangrijk om een realistisch inzicht in de mogelijkheden te houden.

Interview met Ken Washenik en Robert Bernstein

We vonden een interview met twee artsen die hun sporen hebben verdiend in het bestrijden van haaruitval. Wat denken zij dat de kansen zijn in 2014? 

Geneesmiddelen 

Ken Washenik: Ik zie veel mannen in mijn praktijk die binnenkomen met het probleem van dunner haar, haaruitval, kaalheid, en in de vraag altijd is: "Wat kan ik eraan doen?" En weet je, er zijn een paar opties. Een daarvan is de chirurgische haartransplantatie. De anderen zijn niet chirurgisch. We hebben maar twee medisch bewezen geneesmiddelen. We hebben Rogaine of minoxidil, een vloeistof die je moet aanbrengen op je hoofd, en Propecia, een pil die je een keer per dag moet innemen. Dit zijn de opties.

Haaruitval zie je aankomen

Robert Bernstein: Haaruitval is niet een proces dat je niet kan zien aankomen. Wat er gebeurt, is dat het haar door een proces van miniaturisatie gaat, waarbij het geleidelijk dunner en korter wordt. Medicatie kan dat proces omkeren.

Rogaine, Propecia en Revivogen

Ken Washenik: Rogaine en Propecia zijn specifiek geïndiceerd voor de behandeling van mannelijke kaalheid wat de meerderheid van de patiënten heeft. Het gebruik van Propecia wordt aan vrouwen ontraden. Een goede tegenhanger hiervoor is het product Revivogen.

Kunnen haren teruggroeien? 

Ken Washenik: Rogaine en Propecia kunnen je helpen bij het behouden van je haar. De vraag is, kunnen haren teruggroeien en wat kun je terug krijgen? Het antwoord op de eerste vraag is ja. In het geval van Propecia (geldt ook voor Revivogen) kan een groot aantal mannen weer wat haar terug te krijgen. Na twee jaar zal ongeveer tweederde van de mannen die Propecia gebruiken meer haar hebben dan dat ze twee jaar eerder hadden, toen ze begonnen. Lees wel eerst goed de bijsluiter in verband met bijwerkingen.

Hoe eerder je begint, hoe beter het resultaat zal zijn 

Ken Washenik: Realistisch is dat hoe eerder je begint, hoe beter het resultaat zal zijn. Hoewel veel mannen wat haar terug kunnen krijgen, moet het doel altijd zijn om te houden wat je hebt. Dat voorkomt teleurstelling. En we weten uit de gegevens van klinische studies dat mannen die een jaar later beginnen niet zoveel haar terugkrijgen als de groep die een jaar eerder al begon.

Haartransplantatie chirurgie

Ken Washenik: Haartransplantatie chirurgie is door de verfijning van de techniek nu in feite zeer nuttig voor mannen met een breed scala van haaruitval.

Folliculaire unit transplantatie (FUT)

Robert Bernstein: Haartransplantatie chirurgie bestaat al ongeveer 40 jaar. Het is alleen pas de laatste vijf of zes jaar dat een procedure genaamd folliculaire unit transplantatie (FUT) wordt toegepast. In een folliculaire unit zitten 1-4 haren waardoor een natuurlijke haargroei kan worden nagebootst. Het haar wordt kambaar na ongeveer zes maanden. Na een jaar is een haartransplantatie volwassen. 

Zitten er nog nieuwe mogelijkheden in de pijplijn? 

2014 kan weleens een heel interessant jaar worden in de bestrijding van haaruitval. De volgende zaken komen eraan:

  • Platelet Rich Plasma (PRP): Omdat hierbij het eigen bloed wordt gebruikt is geen FDA / EMA goedkeuring nodig. Er loopt momenteel een onderzoek naar de resultaten van PRP. 
  • Low Level Laser: Nadat de HairMax Laser als eerste haarlaser door de FDA werd goedgekeurd zijn er momenteel nog veel meer apparaten op de markt. Let wel op want de laserstralen moeten wel de hoofdhuid kunnen bereiken. De HairMax heeft dit opgelost door een kam aan de laser te monteren die automatisch het haar in scheidingen verdeeld. Ook hierbij wordt nieuw onderzoek gedaan naar de resultaten.
  • Haren klonen: Er zijn een aantal laboratoria bezig met klonen van hoofdharen, veelal met stamcellen. Een dergelijk onderzoek heeft verschillende fasen en duurt daarom lang. Alvorens een toepassing in gebruik kan komen is goedkeuring door de FDA / EMA nodig.
  • Preventiemiddelen: Zoals hierboven beschreven zijn er in wezen maar twee medicijnen, Minoxidil en Finasteride. Waarbij Minoxidil wordt gebruikt in enkele Spectralproducten en Revivogen het beste alternatief voor Finasteride is. Ook op dit gebied zijn onderzoekers bezig om nieuwe en betere geneesmiddelen te ontwikkelen. 

Hans J. DiksAuteur:

Hans J. Diks
g+