haarverlies bij vrouwen

Er zijn 5 stappen nodig van de constatering van haarverlies bij vrouwen tot een werkende behandeling. In deze 5 stappen kan een arts de haaruitval bij vrouwen beheersen. 

Stap 1: Geschiedenis

Een belangrijke stap in de aanpak van haaruitval door een arts bestaat uit het verkrijgen van de exacte geschiedenis van de cliënt. Die geschiedenis bestaat uit: 

 • De familiegeschiedenis van haarverlies
 • Andere medische zaken van vroeger 
 • Het medicijngebruik van vroeger en nu

Als er in de familie geen haarverlies bij vrouwen voorkomt, dan is het minder waarschijnlijk dat een vrouw lijdt aan het typische vrouwelijke model haarverlies. Andere medische zaken van vroeger kunnen dan een rol spelen. Er zijn verschillende medicamenten waarvan bekend is dat ze effect hebben op haarverlies bij mannen en vrouwen. Haaruitval als bijwerking van een medicament is één van de vool voorkomende oorzaken bij haarverlies.

Stap 2: Onderzoek (macro-en microscopisch evaluatie)

Een arts bekijkt de hoofdhuid van de patiënt goed en zoekt naar een afwijkend patroon. Bij een vrouw met een terugtredende voorlijn of met dunner haar aan de bovenkant, maar wel met voldoende haar op de zijkanten en de op achterkant kan de oorzaak dezelfde zijn als die van de kaalheid bij mannen. Zoals verhoogde testosteron en DHT niveaus.

Microscopisch onderzoek van de hoofdhuid en van het haar (miniaturisatie studie) is altijd een belangrijk bestanddeel van elke haaruitval evaluatie. Het is bekend dat de diameter van het haar dunner wordt alvorens hij uitvalt. Dat kan niet uitgelegd worden door de natuurlijke groeifasen die het haar doormaken.

De volgende fase in het onderzoek van haarverlies bij vrouwen is het in kaart brengen van hoofdhaarminiaturisatie met een microscoop. Miniaturisatie studies worden ook gebruikt om het toekomstige patroon van haaruitval te voorspellen. 

Stap 3: Laboratoriumwerk 

Veel vrouwen hebben een laboratorium nodig om andere medische aandoeningen die haarverlies kunnen veroorzaken uit te sluiten. Het doen van laboratoriumwerk is het meest noodzakelijk bij vrouwen met een a-typische haaruitval zonder een familiegeschiedenis van haarverlies. Bij laboratoriumwerk voor haaruitval bij vrouwen kunnen een aantal simpele tests worden gedaan, zoals een CBC en testen op ijzertekort, hormonale controle, evaluaties voor totale en vrije testosteron, DHEA-sulfaat, prolactine, T3, T4, TSH en prolactine. Ook onderzoeken voor reumatologische problemen kunnen nodig zijn. 

Stap 4: juiste diagnose 

Vrouwen haaruitvalmanagement heeft direct te maken met de juiste diagnose van de oorzaak van het haarverlies. Als we een correcte diagnose hebben vastgesteld kan met de behandeling van die medische aandoening vaak het haarverlies probleem ook zijn opgelost. In de gevallen dat we geen andere medische oorzaak voor haaruitval bij vrouwen kunnen vinden wordt dat haarverlies het beste behandeld als een “female pattern hairloss”.

Stap 5: specifieke behandeling 

Er zijn een aantal behandelingen die geschikt zijn voor vrouwen met een “female pattern hairloss”.

 • Minoxidil 2%
  Kan zonder doktersrecept in de apotheek worden gekocht. Minoxidil 5% kan wel als bijwerking vermeerderde haargroei in het gezicht veroorzaken, waardoor het wordt afgeraden bij vrouwen. Minoxidil is goedgekeurd door de gezondheidsautoriteiten.
 • Low Level laser (LLL)
  Onder de merknaam “HairMax Laserkam” is de Low Level Laser een behandeling die door de FDA in de USA is goedgekeurd. 
 • Haartransplantatie
  Voor vrouwen ook mogelijk. Er moet wel gelet worden op het verwachtingspatroon bij vrouwen. Dat ligt meestal hoger dan bij mannen. Kale mannen kunnen met wat meer haar zeer content zijn. Bij vrouwen staat er meestal nog dun haar dat alleen maar dikker kan gemaakt worden met een haartransplantatie. Dus het verschil is minder.  

Hans J. DiksAuteur:

Hans J. Diks
g+