borstel

Bij Chemotherapie denk je meteen aan haaruitval. Maar hoe zit dat nou eigenlijk precies? Waar komt het door en wat gebeurt er met je haar?

Valt mijn haar sowieso uit?

Dit gebeurt niet bij iedereen. Het is afhankelijk van de gebruikte stoffen tijdens de chemotherapie. De stoffen die bijvoorbeeld gebruikt worden bij kanker aan het maag-darmkanaal veroorzaken over het algemeen geen haarverlies. Terwijl de stoffen die bij borstkanker worden gebruikt meestal wel haarverlies als uitvloeisel hebben. Het is ook van persoon tot persoon afwijkend. De ene hoofdhuid is meer gevoelig voor de chemotherapie dan de andere. Hierdoor kan dit bij 2 personen met dezelfde behandeling toch verschillend kan zijn.

Hoe komt het dat mijn haar uitvalt?

Chemotherapiestoffen tegen kanker doden alle delende cellen. Of ze nu gezond zijn of ziek. Ze tasten hierdoor dus ook de activiteiten van de haarstamcellen in de haarfollikel aan. Onder normale omstandigheden delen die haarstamcellen zich in zogenaamde “dochtercellen”. Deze zorgen voor de keratine in het haar. Sommige anti-kankerstoffen stoppen dit proces van delen onvoorzien, waardoor het haar 2 tot 3 weken na de start van de behandeling uitvalt. Wel is het zo dat de stamcellen niet aangetast worden zodat aan het einde van de behandeling de haren weer terugkomen.

Zal ik een koelhelm gebruiken? 

Het grondbeginsel van de koelhelm is simpel. Door de kou trekken de bloedvaten in de hoofdhuid zich bijeen waardoor de anti-kankerstoffen daar slechter in kunnen doordringen. Daarom kan haaruitval worden voorkomen of verminderd. Bij sommige behandelingen werkt het en bij andere weer niet. De artsen kunnen je daar veel meer over vertellen. 

Moet ik mijn haar laten knippen voor de behandeling?  

Het knippen van je haar zal de haaruitval niet stoppen, maar het is toch wel een uitstekende tip. De haaruitval lijkt bij kort haar minder erg te zijn. Een psychologisch effect dus. Als je van plan bent om voorlopig een haarwerk te gaan dragen is het beter om het haar te laten knippen op het tijdstip dat je de pruik voor de eerste maal opzet. Ook is het zo dat het resultaat van een koelhelm beter is met kort haar. Zorg er wel voor om tijdig een pruik te bestellen omdat er dikwijls wat aan vermaakt moet worden. We hebben het hier dan over een confectiepruik. Een pruik die helemaal op maat gemaakt wordt, duurt in de regel meer dan 6 weken en die tijd heb je mogelijk niet.

Waardoor komt de pijn aan mijn hoofdhuid? 

De pijn die je tijdens de chemotherapie voelt aan je hoofdhuid heeft te maken met de giftige stoffen die onder de huid zitten. Om de spanning wat te verzachten mag je je hoofdhuid zachtjes laten masseren.

Wanneer groeit mijn haar terug? 

Wanneer je haar na de chemotherapie weer teruggroeit hangt af van de gebruikte stoffen. Enkele stoffen verwijdert het lichaam snel, waardoor de haargroei onmiddellijk begint. Bij andere stoffen duurt het langer waardoor hergroei ook wat langer uit kan blijven. Normaal is de haargroei al na een maand waarneembaar. 

Kan het dragen van een pruik de hergroei beïnvloeden? 

Nee hoor, de pruik beïnvloedt de haargroei niet. Pruiken zijn luchtig en laten de hoofdhuid ademen zodat ze de haargroei die in de hoofdhuid “under construction” is niet belemmeren.

Wat als mijn haar niet zo vlot groeit als vroeger? 

Hoewel de hergroei bij de meeste mensen na de chemotherapie hetzelfde is als voor de behandeling, kan het voorkomen dat de haargroei soms kortstondig slechter is. Je ziet dan:

  • Dunner haar 
  • Dunner geplant 
  • Wit haar of deels wit haar 
  • Krullend terwijl het allereerst stijl was 
  • Stijl terwijl het eerst krullend was 

Je hoeft echter niet ongerust te zijn Dit is maar kortstondig. Geleidelijk aan wordt de structuur van het haar weer zoals het voor de behandeling was en ook de kleur keert weer terug. Tot die tijd kun je met Toppik je haar wat dikker laten lijken. Zodat je er snel weer goed uitziet.

Wanneer kan ik mijn haar weer kleuren?  

Als je haar weer 2 tot 3 centimeter lang is kun je het weer kleuren. Het is wel aan te raden om natuurlijke kleurstoffen te gebruiken, zoals bijvoorbeeld henna in plaats van chemische kleurstoffen. 

Hans J. DiksAuteur:

Hans J. Diks
g+