Haartype

Als je je haar goed verzorgt, wordt het mooier, sterker en glanst het meer. Om de juiste producten te kunnen vinden, moet je natuurlijk eerst weten welk haartype je hebt.

Normaal haar

Terwijl in de supermarkten de shampoo voor normaal haar de hardloper is, zijn er in werkelijkheid maar weinig mensen die ‘normaal haar’ hebben. Iedereen vindt immers van zichzelf dat hij of zij hartstikke normaal haar heeft. Dat is dus vaak niet zo. Mooi haar is van nature gezond en glanst altijd. Heb jij ‘normaal haar’? Gebruik dan milde verzorgingsproducten om je haar normaal te houden. Meer heb je niet nodig.

Shampoo voor normaal haar

Droog of beschadigd haar

Als je droog haar hebt, dan is de kans groot dat het ook beschadigd is. Het één is een gevolg van het ander. Een verminderde talgproductie van de hoofdhuid is meestal de oorzaak van droog haar, maar ook invloeden van buitenaf kunnen het haar uitdrogen. Denk aan fel zonlicht, zeewater of droge lucht uit de airconditioning of de centrale verwarming. Het kleuren van je haar, onzorgvuldig kammen of een permanent laten zetten. En natuurlijk thermische styling, zoals de föhn en de krultang. 

Als je haar eenmaal droog of beschadigd is, dan heeft het wat extra verzorging nodig. Kies voor een shampoo die niet alleen je haar verzorgt, maar ook beschermt. Sommige shampoo’s brengen een laagje aan op je haar om het zo te beschermen. Andere shampoo’s beschermen het van binnenuit.

Shampoo voor droog haar

Shampoo voor beschadigd haar

Vet haar

Hyperactieve talgkliertjes maken je haar vettig. Deze talgklieren worden actief bij een verstoring van de hoofdhuid, bijvoorbeeld door het gebruik van een agressieve shampoo of hormonen. Vet haar gaat meestal hand in hand met een vettige huid. En zowel voor huid als voor haar geldt dat het meestal tijdelijk is, maar ook blijvend kan zijn. Vet haar kan ook worden veroorzaakt door achterblijvende shampooresten of stylingproducten. Spoel je haar daarom altijd goed uit. Bij voorkeur met lauw water, want te heet water kan je talgklieren weer activeren en hyperactief maken. Was je haar daarom zo zacht mogelijk om de hoofdhuid zo min mogelijk te irriteren. Gebruik een milde shampoo en probeer tijdens het wassen de hoofdhuid niet te masseren. Was echt alleen je haar en laat je hoofdhuid even met rust. 

Fijn haar

Als je fijn haar hebt, is het gebruik van een gewone shampoo niet handig. Deze shampoo’s verzwaren je haar, waardoor het nog meer gaat hangen. Gebruik daarom een volumeshampoo. Wrijf je haar na het wassen niet droog, maar knijp het uit en wikkel een handdoek om je hoofd om het verder te laten drogen. Gebruik in de winter een klein beetje wax, zodat je haar minder snel statisch wordt.

Shampoo voor fijn haar

Dik haar

Dik haar lijkt geweldig, maar het kan ook flink onhandelbaar zijn. Je moet je haar iedere dag weer zien te temmen. Gelukkig zijn er goede shampoo’s voor ontembaar, onhandelbaar en dik haar. Gebruik een shampoo die helpt tegen pluizen en gespleten punten. En met dik haar ontkom je echt niet aan een regelmatig bezoek aan de kapsalon.

Shampoo voor dik haar

Krullend haar

Voor krullend haar geldt zo’n beetje hetzelfde als voor dik haar. Deze twee gaan dan ook vaak samen. Krullend haar kan ook onhandelbaar zijn en gaan pluizen. Gebruik daarom altijd een shampoo die pluizen en gespleten punten tegengaat. Bij kroeshaar gaat de verzorging nog iets verder, omdat kroeshaar vaak ook droog en kwetsbaar is. Met een hydraterende shampoo hou je ook je kroeshaar onder controle.

Kijk voor de beste shampoo’s voor krullend en kroezend haar bij Natural Labs