Roken maakt kaal

Roken is slecht voor de gezondheid. Dat is algemeen bekend. Het is dan vooral de nicotine die in tabaksproducten zit die niet goed voor je is. Dit ingrediënt zorgt ervoor dat de bloedstoevoer naar de aderen wordt beperkt en het zuurstofgehalte in het bloed daalt. Samen kan dit er voor zorgen dat je te maken krijgt met haaruitval.

Rook je? Doe dan de test

Druk je duim gedurende 15 seconden stevig op een vlak oppervlak totdat het topje van de duim wit kleurt. Als je nu loslaat krijgt de vinger binnen twee seconden de originele kleur weer terug. Doe dit nu nogmaals, maar dan meteen na het roken van een sigaret. Wedden dat het nu langer duurt!

Noodzakelijk voor gezond en glanzend haar

Voor een gezonde haargroei zijn 3 ingrediënten noodzakelijk, namelijk Zuurstof, Vitaminen en Mineralen.

Bewezen negatieve invloed

Het is bewezen dat de nicotine in tabak een negatieve invloed heeft op de bloedtoevoer in de aderen. Tel daarbij op dat ons bovenhoofd het meest doorbloedde deel van ons lichaam is. En dat een goede doorbloeding nodig is voor een gezonde haargroei. Dan is het logisch te concluderen dat roken een nadelige invloed heeft op haargroei.

Maar het gaat nog verder

Door het roken kunnen er ook andere gezondheidsproblemen ontstaan. En ook die kunnen een slechte invloed hebben op jouw haardos. Denk eens even aan de eventuele medicamenten die nodig zijn. Ook die kunnen haaruitval als bijwerking hebben.

Rokers worden vroeger grijs

Als je rookt, wordt je ook vroeger ouder. Tenminste, je huid en je haar veroudert sneller. Je krijgt dus ook sneller te maken met grijs haar. Er is zelfs sprake van dat op een bepaalde leeftijd het aantal rokende personen met grijs haar twee maal groter is dan niet rokers. (British Cinical Magazine, Dec. 21, 1996)

Word je altijd kaal door te roken?  

Nee. Dat kun je zo niet zeggen. Er is ook nog de erfelijke aanleg. Als die erfelijke aanleg er is kan het roken het haarverlies bespoedigen. Om haarverlies tegen te gaan, is het verstandig om te stoppen met roken. Haaruitval preventiemiddelen kunnen dan ook beter hun werk doen.

Hoe stop je met roken?

De beste manier om haarverlies tegen te gaan is door te stoppen met roken. Waarschijnlijk vind je dat heel moeilijk, zo niet onmogelijk. Zoek er dan hulp bij. Vraag aan uw huisarts om hulpmiddelen. Er zijn ook verschillende producten op de markt zoals medicijnen, pleisters, kauwgom en lotions. Of zelfs behandelingen zoals acupunctuur, hypnose of de werkwijze van Alan Carr.

Schakel verschillende hulpjes in

Natuurlijk kan je zelf ook verschillende hulpjes inschakelen om te helpen tijdens het stoppen met roken. Ik noem maar: beter en meer bewegen. Maar dat wist u al lang. Toch?

Hans J. DiksAuteur:

Hans J. Diks
g+